tiistai 6. heinäkuuta 2010

Fanipalvelua crossoverin keinoin 1/2

Olen pari viimeistä päivää hakannut äf vitosta Anikin foorumeilla, Irc-gallerian cosplay-yhteisöissä sekä Ani.mussa traconraportteja metsästäen. Syy on yksinkertainen; olin pitkästä aikaa järjestämässä ohjelmaa (Cosplay-deittiä, kuten edellisessä merkinnässä mainitsin) ja yritän bongailla siitä mahdollisimman paljon mainintoja. Palautteellahan sitä kehitytään ja tämänkertainenkin edellistä huomattavasti toimineempi formaatti oli saatu aikaan nimenomaan edeltäneiden deittipalautteiden perusteilla.

En tahdo julkaista omaa varsinaista conraporttiani ennen kuin olen saanut käyttööni tiettyjä kuvia, mutta sain tästä mukavan aasinsillan puhuakseni ohjelmasta muuten vähän enemmän.
 Entry uhkasi venyä liikaa, joten päätin napsaista sen kahteen osaan. En oikeasti sano ensimmäisessä osassa mitään hirveän tärkeää, joten sen voi hyvällä omatunnolla skipata mikäli tekstiseinä hirvittää. Toisessa osassa puin enemmän ohjelmasta heränneitä ajatuksia, nyt käyn läpi lähinnä historiaa ja sitä, mikä deittishow on.

Moni ei tunnu tietävän, että Cosplay-deitti on kulkenut pitkään ainakin suurin piirtein samalla järjestäjäporukalla. Ainakin juuri Anikin puolelta olen huomannut pariin otteeseen vakiporukkaan liittymättömiltä ihmisiltä pyyntöjä päästä järjestämään ohjelmaa - missä ei kai sinäänsä ole mitään pahaa, jos oma poppoomme ei ole tapahtumaan menossa deittiä vetämään. En muista, että vielä olisi sattunut kiusallisia päällekkäisyyksiä (kuten aikoinaan mm. Visual Gayn ja FFFightin kanssa on käynyt), mutta ajatus sellaisesta ei tunnu hirveän kivalta. Ehkä sitten olen ohjelmasta vähän mustasukkainen, mene ja tiedä.

Lyhyesti selitettynä Cosplay-deitti on Napakympin tyylinen "seuranhakuohjelma" anime/manga/videopeli/you-name-it-hahmoille. Vielä emme tosin ole saaneet tietoomme, että yksikään ohjelmassa syntynyt pari olisi oikeasti pysynyt yhdessä, joten kyse on nimenomaan yleisön viihdyttämisestä miedon fanservicen ja crossovereiden avulla. Osallistuja on hahmo, ei cosplayaaja.
Pyrimme järjestämään tasapuolisuuden nimissä hetero- shojo-ai- ja shonen-ai-kierrokset, sekä ajan salliessa randomkierroksen yleisöstä. Yksi kysyjä haastattelee sermin takaa kolmea vastaajaa ja valitsee näistä lopuksi yhden deitikseen - ja jutun jujuhan piilee siinä, ettei kysyjä näe vastaajia. Kahdessa viime deitissä meillä on ollut mukana myös Biitin tekemä käsikirjoitus maustamassa esitystä.


Unita ja Elina suunnittelivat ensimmäistä deittiä vuoden 2007 Animeconiin inspiroituneena rapakontakaisen Anime Bostonin ohjelmasta. Olin tuolloin ilmoittautunut vastaajaksi, mutta liikkeellä oltiin liian myöhään, deitti ei saanut sisätiloja ja sen järjestäminen kariutui vesisateeseen ja yhteydenpito-ongelmiin.

Ensimmäinen järjestetty Cosplay-deitti näki päivänvalon kolmannessa Traconissa vuonna 2008 (itsehän tulin mukaan järjestäjäporukkaan vasta vuotta myöhemmin, mutta olen ollut molemmissa aiemmissakin deiteissä mukana vastaajan roolissa). Mary juonsi, Unita, Usoda, AmiRose ja Elina (joka ei tosin päässyt coniin asti) toimivat taustapiruina. Itse cosplayasin Utawarerumonon Hauenkuaa ja muistan vieläkin, miten ennen ohjelman alkua panikoimme järjestäjien kanssa kun iso osa ilmoittautuneista ei saapunut paikalle. Jo ensimmäiselle kierrokselle piti napata yleisön joukosta Roxas paikkaamaan puuttuvaa esiintyjää (kiitos, YumiKoyuki! ;_;). Tila oli kamalan pieni ja yleisöä vähän, mutta itse esiintyminen ja muiden esitysten seuraaminen oli silti hauskaa. Aika tosin loppui kesken, 45 min kolmelle kierrokselle oli liian vähän.

Seuraava deittiohjelma järjestettiin tulevana kesänä vuoden 2008 Animeconissa (käytän nyt pelkästään termiä Animecon koska koen, että deitti on kuitenkin enemmän Animeconin kuin Finnconin ohjelmaa vaikkei kukaan olekaan kieltänyt scifihahmoja osallistumasta). Enkel juonsi, tila oli suurempi, yleisöä enemmän ja aikaa liiaksi. Osallistuin taas vastaajana (Kingdom Heartsin Atlantica!Sorana) ja muistan lähinnä sen, että kierroset vain jatkuivat jatkumistaan. En jaksanut jäädä katsomaan kaikkia.

Tunsin pääjärjestäjämme Unitan muutakin kautta ja kaiketi jossakin animeseuran kokouksessa tuli puheeksi, ettei seuraavaan deittiin ollut juontajaa. Tarjouduin käytettäväksi ja päädyin hommaan. Ongelmana vain oli, että seuraava deittiohjelma oli tarkoitus pitää Tracon IV:ssä ja pukusuunnitelmani sinne oli Final Fantasy VII:n Vincent Valentine. Olimme yhtä mieltä siitä ettei hahmo toimisi yksinään, joten laitoimme Anikin foorumeille hakemuksen ja löysimme Renoa cosplayaavan Biitin. Kehittelimme pienen alkujuonen ja jonkin verran etukäteen sovittuja repliikkejä, mutta kokonaista käsikirjoitusta meillä ei vielä ollut. Tapahtumapaikalla yleisöryntäys kuitenkin yllätti meidät täysin - kuuleman mukaan kaikki halukkaat eivät mahtuneet ohjelmatilaan.

Jossain tässä vaiheessa taisimme saada myös hiukan ikävän yaoi-lätkän otsaamme. Voin vakuuttaa, että jos joku alkoi juontomme jälkeen shipata Renoa ja Vincentiä, oli sen parin "fanservice" tahatonta ja kyllä ihan katsojan silmissä (mutta toisaalta niin se taitaa vähän mennä alkuperäisissäkin lähteissä).
Olemme muutenkin hiukan ärsyyntyneitä siitä, miten jotkut tuntuvat arvostavan vain shonen-ai-kierrosta vaikka yritämme parhaamme panostaa niihin kaikkiin, mutta tästä lisää myöhemmin entryn jatko-osassa.

Vanha järjestäjäporukka ilmeisesti tykkäsi Biitistä ja minusta, joten saimme jäädä remmiin ja hostasimme seuraavan deitin Animecon VII:ssä (tiimin vahvistuksina myös Misa-Ai ja Juusto). Tällä kertaa teemana oli Fullmetal Alchemist ja meillä oli kokonainen käsikirjoitus kierrosten väliin. Ilmeisesti myös useampi oli nyt kuullut ohjelmastamme, koska osallistujaehdokkaita oli yli 30 kappaletta. Tämä johti siihen, ettemme raaskineet karsia kaikkia pois vaan nostimme vastaajien määrän neljään ja lisäsimme normikierrosten lisäksi random-kierroksen (jolla osallistujien sukupuolet olivat sekaisin ja mukaan mahtuivat mm. Pokémon ja Hetalia-maa). BZZZT. VIRHE. Ohjelma venyi pahasti ja ihmiset puutuivat toistoon. Myös tila (päälava) oli akustiikaltaan aivan järkyttävä, juontajilla oli vain yksi mikki mikä hidasti väliesityksiä aika pahasti ja sermi oli niin suuri, että vain suoraan lavan edessä istuvat näkivät kaikki osallistujat kunnolla.

Tästä ei puhuta.

Ja nyt viimeisimpänä vedimme Cosplay-deitin taas vasta järjestetyssä Tracon V:ssä teemanamme Ouran High School Host Club. Perusporukassa olivat mukana jälleen Unita, Elina (joka tosin ei taaskaan päässyt coniin), Mary, Biitti ja minä, ja lisäksi halusimme mukaan kaikki hostit joten pientä kaverivärväämistä piti tehdä (kiitos Lefrin, Noora, Porkkish ja Namibbo uhrautuvaisuudestanne!). Suurempi väki takasi toki enemmän säätöä, mm. yhden viime hetken peruutuksen. Yllättäen saimme vain 14 osallistujahakemusta, joten meidän oli hiukan säädettävä että saimme shoujo-ai/piiloyuri/epämääräiskierroksen mukaan kun emme sitä tahtoneet poiskaan leikata. 

Myönnän itse seonneeni vuorosanoissa pariin otteeseen ja jäätyneeni muuten ainakin kerran, mutta hyvää palautetta olemme silti saaneet tähän asti ja onneksi Biitti pelasti tilanteet improtaidoillaan. ♥
Tila oli tällä kertaa oikein hyvä, saimme valoefektejäkin mukaan eikä kukaan tainnut jäädä salin ulkopuolelle. Olimme palauttaneet vastaajien määrän takaisin kolmeen ja vähentäneet kysymyksiä kymmenestä kuuteen-seitsemään kappaleeseen, joten aikakin meni varsin nappiin. Ehdimme järjestää yhden randomkierroksen yleisöstä, saimme ohjelman päätteeksi otettua kaikista osallistujista yhteiskuvia ja ehdimme silti ajoissa pois seuraavan ohjelman jaloista.

Pyrimme kehittämään ohjelmaa jatkuvasti, joten risuja ja ruusuja saa erittäin mieluusti antaa. Toivottavasti kehityksemme myös näkyy, ainakin itse pidän viimeisintä deittiohjelmaamme myös onnistuneimpana. :)



Kuvaajakrediitit: Mika Valtonen, Timo Virtanen ja Kio_

5 kommenttia:

 1. Hitsipilli kun pääsit ensin tästä avautumaan! >O On itse ollut suunnitelmissa tehdä deittipostaus jossain välissä, mutta tämä kyllä oli aika hyvä historian kertaus kun en itse siitä loppujen lopuksi niin paljon tiedä. 8|

  On kyllä jännä, miten deitti on paisunut ja löytänyt näköjään nyt sellaisen kivan formaatin millä sitä voi toteuttaa. ENSI KERRALLA VAAN TEEMA PÄÄTETÄÄN AJOISSA JA MIELUITEN EI YLIMÄÄRÄISINÄ PUKUINA. (nimimerkki TekisimielituikataTamakinasuiloiseenroihuun)

  Hmm, voisin itse vääntää jossain välissä tässä ompelutaukoyrityksen aikana tehdä jonkun näköisen väännön siitä miten Cosplaydeitti oikeasti syntyykään. Nyt tuli ainakin fiilikset siihen..! B<

  VastaaPoista
 2. Haha, justiinsa kävin kommentoimaan Ilonan blogiin miten mulla on talon katolla joku vempele millä kaappaan muiden cossaajien blogi-ideat itselleni. 8'''D

  VOI KYLLÄ. Eikä niitä pirun univormuja joiden pitäisi kaikkien näyttää samalta. x(

  Hei, väännä ihmeessä. 8D Itse en jaksa enää kolmatta deitti-entryä kirjoittaa enkä tajunnut kauheasti käsitellä aihetta tässä, joten kivasti katsos tuemme sitten toisiamme~

  VastaaPoista
 3. Sinä liero. B< Et keksi omia ideoita..!

  NIIN. SITÄ VARSINKIN. Että ei mitään uniformusarjoja ENÄÄ IKINÄ.

  Minäpäs sitten vääntelen kunhan vauhtiin pääsen~ 8>

  VastaaPoista
 4. Meitiki onnistu jääätymään muuuutaman kerran deitis ^_^
  Kivasti.. joo.. Onko tost enempää kuvii >8o

  VastaaPoista
 5. namibbo: Minulla ei ole, mutta kalastin nuo entryssä käyttämäni kuvat Anikin foorumeilta, siitä aiheesta mihin kävijät ovat saaneet linkittää itse ottamiaan kuvia Traconista. Kannattaa etsiä sieltä. :>

  VastaaPoista