torstai 14. heinäkuuta 2011

Massa-asiaa

Minulla on kestänyt pieni ikuisuus löytää itselleni sopivat askartelumassat, joten halusin kirjoittaa niistä jonkin sortin tuotevertailun. Jos siitä vaikka olisi jollekulle hyötyä. Arviot perustuvat omiin kokemuksiini, joten jätän mm. Paperclayn ja Holzplastin toistaiseksi käsittelemättä, kun en ole niihin päässyt vielä kajoamaan.
Jotkin kuvat ovat jo vanhoja ja otettu aikana ennen kuin tajusin että massoja voi hioa, joten pahoittelen kökkölaatua.


Das-massa
 Hyvin riittoisa, savenkaltainen massa, joka kovettuu huoneilman vaikutuksesta. Massaa saa valkoisena ja terrana kilon ja puolen kilon paketeissa, eikä hintakaan huimaa päätä. Varjopuolina massaa jää helposti yli ja nopean kuivumisajan tähden sen säilöminen ei ota onnistuakseen. Raskautensa ja helposti särkyvän/murenevan koostumuksensa vuoksi massa sopiikin paremmin esim. suurille (ontoille) muodoille ja pinnoille kuin pieniin yksityiskohtiin, erityisesti propeissa joita käsitellään tai jotka liikkuvat paljon. Käytin tätä itse pitkään, kun en vielä tiennyt muista massoista mitään.


+ Halpaa (Hobby Pointissa 0,5 kg paketti 3,55 e ja 1 kg paketti 5,90 e).
+ Löytyy helposti, olen nähnyt myytävän askartelukauppojen lisäksi mm. Suomalaisessa kirjakaupassa ja Prismassa.
+ Työstäminen on melko helppoa, joten tämä on hyvä perusmassa harjoitella jos massoista ei ole hirveästi kokemusta.
- Massaa jää helposti yli (ainakin itselläni jopa tuosta pienemmästä paketista) ja sen säilyttäminen hyvänä on vaikeaa.
- Työstäessä nopeus on valttia, ettei massa ehdi kuivahtaa ja murentua kun työ on vielä puolivalmis.
- Kuivunut lopputulos painaa paljon ja särkyy herkästi.


Polymeerimassa
 Uunikovetettavista polymeerimassoista Cernit ja Fimo lienevät ihmisille tutuimpia. Cernit on näistä hieman kovempi työstää, eli sitä saa veivata kauemmin, mutta muoto pysyy vähän paremmin. Myös Premo on vastaava massa, mutta siitä minulla ei ole kokemusta. Värivalikoima on hyvin laaja ja lopputulos "pehmeä", muovimainen (viisivuotiaana halusin aina maistaa Cernitistä tehtyjä asioita, koska ne näyttivät minusta karamelleilta :''D). Paketit ovat pieniä ja kokoonsa nähden melko kalliita, joten nämä soveltuvat paremmin pieniin osiin kuten nappeihin, koruihin yms. Hinta saattaa myös vaihdella suurestikin kaupasta riippuen, itselleni on tullut massaa vastaan hintahaarukalla 2,50-5,0 e/paketti.


+ Paljon erilaisia värejä ja tekstuureja (tavallisten lisäksi mm. metalli- ja neon-sävyjä sekä kivijäljitelmiä)
+ Pitää muotonsa hyvin.
+ Ainakin Fimoa saa myös nestemäisenä.
- Paketit pieniä ja kalliita - paitsi merkkien "nukkemassat", jotka ovat isompia ja kalliita
- Muovaillessa kannattaa varoa, ettei pintaan jää sormenjälkiä (ne tosin voi onneksi hioa myöhemmin pois).


Super Sculpey
 Super Sculpey kuuluu polymeerimassoihin, mutta halusin ottaa sen erikseen siksi, että se on huomattavasti korkealaatuisempaa kuin Fimo ja Cernit. En oikeastaan osaa selittää tarkalleen miten, mutta eron kyllä huomaa kun omin käsin kokeilee. Yksityiskohdat pysyvät massassa todella hyvin, joten pikkutarkankin työn tekeminen onnistuu. Jotakin kertoo varmaan se, että Super Sculpey on yleinen massa mm. 3D-mallintamisessa (massasta tehdään veistos, joka skannataan tietokoneelle).
 Vaikka värejä on vain yksi (beige, rakenteeltaan erilaista Super Sculpey Firmiä saa harmaana), sitä voi ilmeisesti sekoittaa saman valmistajan Premo-massojen kanssa. Värien vähyys ei haittaa siksikään, että kovettuneen massan pintaa on helppo maalata akryylimaaleilla. Super Sculpey soveltuu hyvin yksityiskohtaisiin töihin, suurempiin muotoihin ja pintojen tasoittamiseen se on turhan hienoa ja kallista. Massa säilyy rasiassaan pienen ikuisuuden ja sen saa riittämään pidempään, kun tekee rungon rautalangasta ja/tai foliosta. Olen itse käyttänyt samaa pakettia useampaan projektiin kahden vuoden ajan.


+ Muotoutuu kuin unelma, soveltuu hyvinkin pikkutarkkaan työhön.
+ Säilyy erinomaisesti ja on fiksusti käytettynä riittoisaa.
+ Kohtuuden rajoissa kestävää: massa ei murene tai hajoa kovin helposti ja pienet halkeamat on helppo paikata uuden massanokareen ja esim. kuumailmapuhaltimen avulla.
- Voi olla vaikeaa löytää, olen nähnyt myytävänä nettikauppojen lisäksi vain Temperassa ja Hobby Pointissa.


Kevytmassa
 Uusin tuttavuuteni, jota käytän jatkossa ehdottomasti Das-massan sijaan. Massaa saa ainakin huoneilmassa ja mikroaaltouunissa kovettuvina versioina. Merkkejäkin taitaa olla useampi (ainakin Efaplast tekee juuri tuota mikrokovettuvaa massaa), itse olen käyttänyt Fimon Air Light -massaa, jota saa valkoisena 125 g:n ja 250 g:n paketeissa. Se voi vaikuttaa aluksi vähältä, mutta massa on niin kevyttä, että nuo vastaavat määriltään käytännössä raskaampien massojen puolta kiloa ja kiloa. Työstäminen on vähän vaikeampaa kuin esim. Das-massan kanssa, mutta käyttämätön massa säilyy paremmin kun sen käärii tiukasti salpapussiin. Pinta kuivuu äkkiä, joten tämänkin massan kanssa nopeus on valttia. Sisältä massa kuivuu noin vuorokaudessa, joten jos massaa tahtoo esim. hioa, sen kanssa ei kannata hätäillä.


+ Ihanan kevyttä.
+ Oikein pakattuna säilyy hyvin.
- Työstäminen etenkin hyvin pienissä määrissä hankalaa.
- Massa kutistuu kuivuessaan jonkin verran, mikä saattaa johtaa halkeiluun ja irto-osien "vetäytymiseen".


Savi
 Olen muutamia kertoja nähnyt ihmisten käyttävän savea cosplayssa, mutta en itse suosittelisi sitä siksi, että se on raskasta ja särkyy herkästi, enkä tiedä voiko pintaa hioa samoin kuin askartelumassojen kanssa (ei ole ikinä tullut kokeiltua, mutten usko että onnistuu...). Savi kuivuu hitaasti verrattuna askartelumassoihin ja lisäksi se pitäisi polttaa keramiikkauunissa, jollaista varmaan ei ihan jokaiselta löydy. En viitsi listata tähän edes plussia ja miinuksia, sanon vaan että ei kannata käyttää ellet sitten oikeasti ole todella hyvä savitöissä ja uskalla riskeerata proppisi särkymistä.


 Peruskoulun kuvataidesijaisen näköispatsas ja syy siihen, miksi en tee savitöitä. :''DKauppalinkkejä:
Hobby Point
Tempera
Sinelli
CCHobby

Olisin heittänyt tähän vielä yhden pohjoismaisen askartelukaupan linkin mistä ollaan joskus kaveriporukalla tilattu, mutten nyt kuollaksenikaan muista sen nimeä tai osoitetta. :c Editoin myöhemmin, jos onnistun selvittämään sen. 
EDIT: Löytyi. :>

Tuotekuvat lainattu Hobby Pointin kotisivuilta.

4 kommenttia:

 1. Tämä oli aivan ihana esittely :D Itse olen juurikin D.Gray-Man sarjan nappeja varten alkanut etsiskellä sopivaa massaa ja tämä tuotevertailu oli enemmän kuin täydellinen :D Ihanaa, että joku on nähnyt vaivaa tehdä tämmöisen :D Kiitos paljon! Tästä on apua :D

  VastaaPoista
 2. The Maziger: Hienoa jos tästä oli hyötyä! :3

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoisia linkkejä tuossa ylhäällä noihin proppeihin ja pukuihin liittyen. Mielenkiintoista selailla, vaikkei cossaisikaan .)

  Sitten noista massoista. Nuo massat, joita poltetaan uunissa. Onko sinulle käynyt kuinka paljon sellaista, että massa 'kupsahtaa' uunissa ja näin ollen valmiiksi väkerretty muoto menee piloille? Että kestävätkö muodossaan kuinka hyvin uunireissun jälkeen.

  Mitä muuten maksoit Super Sculpeystä? Muistatko yhtään?

  Sitten jos joku vahingossa lukee tämän kommentin: en suosittele carioca art terracotta -vahaa. Kuivuu nopeasti ja vaikea aloittaa muotoilu. Tosin halpaa ja pysyy käyttökelpoisena oikein pakattuna.

  VastaaPoista
 4. Sazzer: En itse asiassa muista, että minulle olisi käynyt noin koskaan. Toisaalta olen aina tehnyt massasta joko hyvin pieniä asioita, tai sitten laittanut sinne sisään tuon tukirankasysteemin. Ainakin Super Sculpeyn kanssa voi muistaakseni tehdä niin, että jos muoto ei ole täysin halutunlainen uunireissun jälkeen, sitä voi vähän korjailla esim. tuolla mainitsemallani kuumailmapuhaltimella. En tosin ole ikinä kokeillut, eli en osaa sanoa varmasti.

  Olisiko ollut jotain parikymmentä euroa tuo paketti Temperasta, tosin sain siihen silloin jotain Torkkelin opiskelija-alennuksia eli en joutunut maksamaan ihan niin paljoa.

  VastaaPoista