keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Fanipalvelua crossoverin keinoin 2/2

Cosply-deitti kulkee pitkälti kierrosten kysyjien ja vastaajien varassa, vaikka olemmekin alkaneet tuoda pieniä välinäytöksiä mukaan. Osallistujilla on siis melko suuri vastuu esityksen kulusta, sillä vaikka lonkeroläpän heittäminen voi olla jonkun mielestä hauskaa, se syö koko ohjelman uskottavuutta mikäli esiintyjä käyttäytyy kovin out of character (ja imho sen tyyppiset vitsit alkavat hiljalleen käydä vanhoiksi - ellei hahmolla oikeasti ole sen sanomiseen jotain hyvää syytä).
Aivan loistavana esimerkkinä hahmoeläytymisestä mieleeni on jäänyt esimerkiksi Animecon VI:n deittiohjelmassa esiintynyt Belldandy, jonka esityksen olisin halunnut linkittää tähän mutta valitettavasti sitä ei näemmä ole YouTubessa. :c Linkkaan myöhemmin jos Unita sen sinne lisää.

Osallistujia rohkaistaan värittämään myös omia esityksiään jollain tapaa. Animecon VII:n Deittiohjelman randomkierroksen Zangoose asteli lavalle pienen Pokémon-taistelun siivittämänä ja useammin kuin kerran osallistujilla on ollut yleisössä kaveri, joka cosplayaa samasta sarjasta ja on voinut omalla paikallaan eläytyä mukaan esimerkiksi elein tai kommentoimalla jotain sopivaan väliin kuitenkaan itse showta häiritsemättä. Tällaista lisää! Meille järjestäjille saa toki lähettää vaikka etukäteen sähköpostia asiasta, jos mielessä on joku kiva pieni toteuttamiskelpoinen idea.

 Kuten entryn otsikostakin voinee päätellä, deittishow on jossain määrin myös fanservice-ohjelma. Fanservicestä ja sanan erilaisesta ymmärtämistavasta ranttasin jo jonkin verran Desuconin raportissanikin ja yritämme deitin kanssa pitää samaa linjaa - pysyä hyvän maun rajoissa, siis. Yleisössä on toisinaan istunut kuitenkin nuorempaakin väkeä, vaikka muutaman tapahtuman ohjelmakuvauksessa meillä on ollut ikärajasuositus. Kysyjien ja vastaajien improvisointiinhan emme enää voi lavalla kauheasti vaikuttaa, mutta jos ennakkokysymyksissä on ollut jotain turhan yliampuvaa, olemme voineet pyytää uutta kysymystä tai toisenlaista muotoilutapaa.

Tämän pidemmälle ei servussa mennä. Tamaki on kauhuissaan ja Haruhi naamapalmuaa, mutta annetaan nyt kaksosille anteeksi - hey, it's what they do!

 Mainitsin kirjoituksen ensimmäisessä osassa, miten deitin yaoi-viboille tunnutaan joskus laittavan hiukan liikaa painoarvoa. Viimeisimmässä deittishowssa siirsimme shounen-ai-kierroksen taktisesti viimeiseksi suunnitelluksi kierrokseksi jotteivät ihmiset lähtisi nyt kesken pois, kuten esimerkiksi edeltävässä Animeconin deitissä kävi (mikä oli kovin harmillista - ainakin omasta mielestäni viimeinen randomkierros oli koko shown paras).
Kyllä minä ymmärrän että poikarakkaus on suosittua, mutta olisi kiva jos muutkin kierrokset saisivat enemmän arvostusta niin yleisöltä kuin osallistujilta. On nimittäin fakta, että tällä hetkellä suurin osa deittiin ilmoittautuneista cosplayaa (tai lähinnä crossplayaa) miehiä ja harvemmat mukaan ilmoittautuvat naiset edes haluavat shoujo-ai-kierrokselle. Moni pyytää päästä nimenomaan heterokierrokselle ja useampi tuntuu olevan aika vastentahtoinen, kun heiltä kysytään olisiko shoujo-ai-kierros kuitenkin ookoo. Koska siis jotain tyttörakkautta, hyi iik, ihan kamalaa! ;o Jos hahmolla taas on oikeasti joku syy vihata sukupuoltaan niin ehkä sitten ymmärtäisin, mutta siitäkin luonteenpiirteestä voisi nyhtää esitykseen jotain ihan jännää ~draamaa~.


 Tracon V:ssä vähän säädettiin ja laitettiin meikäläinen kysyjäksi. Jos joku ei tiedä, Haruhi on siis oikeasti tyttö joka crossdressaa poikaa.
Jokainen voi itse päätellä, onko tämä nyt shoujo-ai- vai heterokierros vai mitä.

Mainost mainost: jos siis koet että sinulla olisi edes vähän esiintymiskykyä ja jokin kiva cosplayattava naishahmo, harkitse toki ilmoittautumista seuraavaan deittiin shoujo-ai-kierrokselle! ;3 Ei sillä, saa niille muillekin kierroksille oikein mielellään tulla, sillä deitistä toiseen ilmoittautumislistalla tuntuu olevan aikalailla samoja nimiä. Eikä tässä tietenkään mitään suoranaisesti pahaa ole, etenkään jos olemme aiemmin todenneet kyseiset esiintyjät improvisaatiokykyisiksi, mutta olisi ihan kiva nähdä lavalla myös uusia naamoja.

Kaiken kaikkiaan Cosplay-deittiä on ollut tosi kivaa olla toteuttamassa kaikesta ylimääräisestä stressistä huolimatta. Siinä näkee coniakin vähän eri kuvakulmasta, kun on jollain tapaa mukana sen tekemisessä. Biitti lupasi kirjoittaa itse deitin kehittelyprosessista tarkemmin joten en ala siitä erikseen selittää, mutta jos jollakulla lukijoista heräsi kysymyksiä tai ajatuksia, meitä saa vapaasti heittää palautteella.
Menneitä deittejä voi katsella Unitan YouTube-kanavalta ja osallistujia haetaan Aniki-keskustelualueilta (tarkemmin tapahtumat --> conit ja festarit) yleensä noin kuukautta ennen tapahtumaa, jossa deitti pidetään. ;3


Kuvaajakrediitit: Minorea

6 kommenttia:

 1. AHAHAHAA VOI NYT LUOJA TUO KUVA ---. 8''DDDDD

  Oli kyl hauska katsoa noita kuvissa kun suurinpiirtein joka kolmannessa olen yhtä sumeutta. KÖHKÖH siis mikä ADHD.

  Mut toi shoujo-ai kierroksen arvostus on tosiaan ihan liian vähäistä. 8( Me sentään yritetään pitää deitti tasa-arvoisena..! (DEITTI EI OLE YAOISHOW!11!!!!)

  Hmm, pitääpä tästä sitten mennä sorvin ääreen tuon oman osuuteni kanssa~

  VastaaPoista
 2. Eeeeihän sinulla ikinä mitään sellaista...!

  Niin justiinsa, ei olla yaoishow, sanovat mitä sanovat. ;___;

  Hyvä hyvä, näin tee~

  VastaaPoista
 3. Deittia oli kiva kattoa~
  Kyoyalla vähän tuntui tökkivän yksin juontaessa mutta inhimillisyyttä sattuu. :3 Hyvä hyvä oli.
  Muuten tuntuu että voisi olla hauska osallistua mutta niin kaamea esiintymiskammo että en saisi nukuttua tai muuten rauhoituttua ollenkaan sen jälkeen kun mukaan lupautuisin. S:

  VastaaPoista
 4. Minna,
  Kiitoksia palautteesta! Kyoya tosiaan juonsi ensimmäistä kertaa itsekseen, joten johtunee siitä kankeus.

  Harmi. :c Mutta jos ikinä pääset esiintymiskammostasi eroon niin tervetuloa mukaan~

  VastaaPoista
 5. Itse olen seurannut deittiä ainoastaan Kitaconissa 2009. Silloin menin vastaajaksi yaoi kierrokselle, vaikkei se hahmolle soveltunutkaan (noku pelotti etten pääse! ;D). Pitää katsoa jos joskus jonkun hauskan hahmon keksisin ja deitti olisi sopivassa kolossa, niin voisin tipauttaa silmät päästä shoujo-ai kierros pelkureilta! Okei, en lupaile liikoja. Ei nyt mitään odotuksia. Vauvoja tulee pepusta. Hyvä.

  VastaaPoista
 6. Impstatus, se Kitaconin deitti taitaa juuri olla se (ilmeisesti ainoa), mitä meidän porukka ei ole järjestänyt. :''D

  Mutta mikäli olosuhteet suovat niin ehdottomasti tervetuloa mukaan toistamiseen! Shoujo-ai-kierros kaipaisi vähän jotain piristettä.

  VastaaPoista