perjantai 2. huhtikuuta 2010

Otaku is Cool

Viime vuoden lopulla Kotobukiya julkaisi yhteistyössä Danny Choon kanssa kirjan nimeltä OTACOOL: WORLDWIDE OTAKU ROOMS. Se on koottu pyytämällä ihmisiä lähettämään kuvia - kuten nimestäkin voinee päätellä - omista otakuhuoneistaan ja joista kustantaja lopuksi on valinnut parhaat julkaistaviksi. Itse en osaa siitä paljoakaan sanoa, mutta mm. täältä voi halutessaan lukea lisää.
Nyt teos saa jatkoa tässä kuussa julkaistavalla OTACOOL 2: WORLDWIDE COSPLAYERSilla,  joka nimensä mukaan keskittyy maailmanlaajuiseen cosplayhin ja on kasattu samalla tavalla kuin edeltäjänsä. Esimakua kirjan sisällöstä voi nähdä täällä.

Itse bongasin uutisen alun perin tämän vuoden alussa eräästä deviantARTin cosplay-klubista. En ollut vielä tuolloin kuullut ensimmäisestäkään osasta, mutta päädyin lukemaan lisää ja vilkaisemaan muiden lähettämiä kuvia aina silloin tällöin.
Jossain vaiheessa, kun yhtäkään suomalaista ei ollut näkynyt (huolimatta siitä, etten ole tosiaan ainoa samaiseen cosplay-klubiin liittynyt ja näin varmasti hankkeesta tiedon saanut suomalainen) heräsi mielessäni pieni ajatus ja kokeilunhalu. Olisiko minulla, pienellä pohjoismaalaisella never-heard-ofilla mahdollisuuksia päästä mukaan? Tulin siihen tulokseen, että tuskin yrittämisestä ainakaan mitään haittaa olisi, joten kysyin Lirlykseltä luvan käyttää paria hänen minusta ottamaansa kuvaa ja lähetin ne eteenpäin. Jokin aika takaperin sain Kotobukiyalta sähköpostia: "We are very happy to let you know that you photos has been officially included in OTACOOL2."Henkilökohtaisesti pidin (ja haluan kaikessa naiiviudessanikin pitää yhä) OTACOOL 2:ta vähintään mielenkiintoisena ideana. Toki sitä katselee mielellään hyvälaatuisia pukuja eri maista, vaikka kaiken maailman Cosmodet julkaisevatkin jotain vähän samantyyppistä Cosplay.com-palstallaan. Vaan koska skene on mitä on, ei draamalta olla vältytty. Muutamat olivat kuulemma vetäneet kuvansa pois, koska loukkaantuivat kun eivät päässeet kanteen tai eivät muka saaneet antaa krediittejä valokuvaajilleen. Totta, kaavakkeessa ei ollut varsinaista kohtaa valokuvaajalle, mutta itse ainakin tajusin olla sen verran oma-alotteinen, että laitoin nimen mukaan silti. Kustantajan lähettämässä varmistussähköpostissa sitä kysyttiin sitä paitsi uudestaan, joten en usko, että kuvaajat jäisivät kunniatta.

Draaman lisäksi OTACOOL 2 ei ole välttynyt kritiikiltäkään. Joistain pointeista olen hyvinkin samaa mieltä - esimerkiksi kannesta.


nainennainennainenmiesnainennainen...

Minulla on nolottavan huono kasvo/nimimuisti, joten tunnistan ulkonäöltä vain muutaman pukuilijan enkä osaa yhdistää nimiä niille, jotka näyttävät vain tutuilta. En myöskään seuraa chaneja (ellei joku erikseen linkitä minulle jotain mielenkiintoista lankaa), joten en yhtään tiedä, kuka on pahin draamalaama, kenen tausta on hämärä ja kuka teki mitä henkilön x kanssa. Tiedän kuitenkin sen, että kansi on kovin naisvoittoinen, vaikka aiemmin mainitussa esimakuaiheessakin oli minusta useampi varsin mainio miescosplayaaja. Ihan oikeasti miehiä kannessa taitaa olla vain kaksi ja heistäkin toinen on kuuleman mukaan omasta pyynnöstään korvattu naisella (tosin OTACOOL 2:n preorder-sivulla on edelleen käytössä tämä kansi, joten käytän itsekin nyt sitä).

Eikä naisissa nyt vielä mitään - enemmän minua häiritsee, että valtaosa kuvista on juuri tuollaista ylhäältäpäin kuvattua söpistelymateriaalia. Itse olisin tykännyt, jos kuvissa oltaisiin näytetty enemmän itse pukuja ja vaikka niiden yksityiskohtia. On tuolla vasemmassa alanurkassa sentään jotain, mutta… no, niin. Ehkä tällainen kansi sitten myy paremmin.
Minullekin annettiin mahdollisuus valita kahden kuvan väliltä kumman mieluummin haluaisin kirjaan. Toinen oli naamashotti, toisessa näkyi jopa torso, eikä liene vaikea arvata kumman valitsin. Jos minä pääsen maailmanlaajuiseen cosplaykirjaan, niin kyllä minä haluan, että se pukukin näkyisi. Ketä muka kiinnostaa jonkun nevarin pärstä. >:c


 Kummassa näkyy enemmän asua?


Tästä päästäänkin siihen toiseen aiheeseen, mistä OTACOOL 2:ta on kritisoitu. Antaako kirja cosplaysta väärän kuvan tarjoamalla pelkkää fanserviceä? No jaa. Sekin on kai taas kiinni katsojasta ja siitä, mitä haluaa nähdä. Ei tuo kansi omasta mielestäni loppujen lopuksi niin porno ole, mitä nyt parista tissivaosta. Jos joku tuollaisia kuvia haluaa oikeasti itsestään lähettää niin siitä vaan, tuskin tuo ketään vahingoittaa. Tiedän itse, että oma pukuni oli varsin peittävä ja ylipäätään uskon esimaun perusteella lopullisessa kirjassa olevan mm. paljon hienoja haarniskapukuja, joten tuskin paljas pinta ja nätti naama ovat olleet mitään päällisimpiä kriteereitä.

Julkaisua odotellessa.

EDIT: Lisäsin kuvat, joista minun annettiin valita. Toisen pitäisi tosiaan näkyä lopullisessa OTACOOL2:ssa.

2 kommenttia:

  1. Kehtaatko näyttää sitä kuvaakin joka kirjaan lopulta päätyi?

    (Vähän retorinen kysymys, mutta noh...)

    VastaaPoista
  2. Aivan, pääsi unohtumaan! Hyvä kun sanoit.

    Blogger päätti näemmä taas ettei ole kaverini enkä saa editoitua kuvaa itse entryyn, mutta tässä on dA-linkki: http://wempuli.deviantart.com/art/Less-Human-149318651

    VastaaPoista