maanantai 1. marraskuuta 2010

Littumyyn seikkailut

Ottakaa tästä messukuvia odotellessa matkaraportti, jonka kirjoittamista lykkäsin kaiken maailman pikkuhommien takia. Varoitus hitaampien yhteyksien käyttäjille: paljon kuvia.

Lokakuun alussa (tarkemmin 9.10.-10.10.) teimme Lefrinin kanssa viikonloppureissun Tallinnaan. Vaikka kaupunki on pitkään tunnettu suomalaisten keskuudessa halvoista päihteistään ja piraattituotteistaan, meitä ei kiinnostanut näistä kumpikaan. Halvan viinan sijaan mielissämme pyörivät halpa kangas ja paikallinen arkkitehtuuri.

 Reissu alkoi... lupaavasti. Sain Lefrinin porukoilta kyydin lauantaiaamuna satamaan, mutta tunnelma oli vähintään hilpeä hyvin valvotun yön jälkeen. Tarkoituksemme oli viettää maissa kaksi päivää, sillä halusimme käyttää lauantain ostosten tekemiseen, sunnuntaina kierrellä ja etsiä mahdollisia kuvauspaikkoja.

 Köyhin Paras läppä syntyy silloin, kun et ole nukkunut, ruokavaliosi koostuu hedelmäpastilleista ja luet/sanot kaiken miten sattuu.

Kulkuvälineemme oli Tallinkin Superstar, joten risteilyosuus kesti kaksi tuntia. Tallinnan puolella etsiydyimme ensimmäisenä majoituspaikkaan "pienen" kiertotien kautta, mutta ei se mitään - tulipahan nähtyä vanhaakaupunkia. Muutaman lagaustunnin ja reittisuunnittelun jälkeen lähdimme kauppoihin.
Koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, jatkan tästä eteenpäin enimmäkseen kuvilla. Pahoittelen huonohkoa laatua, en jaksanut nillittää hirveästi valotusasetusten tai kuvakulmien kanssa (ja jätin paremman kameran kotiin, koska en jaksanut ottaa sitä mukaan). Kuvat saa klikattua suuremmiksi ja yhteen liitetyt kuvat on otettu paikoista, jotka ovat toisiaan hyvin lähellä.


Ensimmäinen kohteemme oli Tartu maantee 35:ssa sijaitseva KangaDzungel XXL. Suuri kangaskauppa, jonka valikoima oli varsin monipuolinen ja erityisesti alepuolen kankaat kiitettävän halpoja (suurimmassa osassa katsomissamme kankaissa metrihinta oli 45-95 kroonia, eli noin 3-6 euroa). Myös solkia, neppareita, palttausnauhaa ja vetoketjuja sai Suomen hintoihin verrattuna halvalla sekä kangaspuolelta että viereisestä pikkuhärpäkkeelle omistetusta liikkeestä.KangaDzungel oli auki myös sunnuntaina, joten päätimme käydä katsomassa muita liikkeitä ja tulla myöhemmin tekemään varsinaiset ostokset. Olimme suunnitelmamme kanssa vain hiukan myöhässä, koska seuraava liike Abakhan Fabrics (Tartu maantee 58) oli juuri mennyt kiinni. Tämä harmitti, sillä ensimmäistä kertaa käydessämme sieltä löytyi hyvin erilaisia ja käyttökelpoisi kankaita, mm. Lounasleidin hamekangas on sieltä. Ehkä ensi kerralla.Lähdimme etsimään ostoskeskusta, jossa oli myös yksi kangaskauppa. En muista sen nimeä enää, mutta sillä taisi olla jotakin tekemistä nappien kanssa. Siinä missä Dzungel ja Abakhan olivat melko lähekkäin, tätä piti etsiä useamman mutkan kautta eikä asiaa kauheasti helpottanut se, että yritimme selvittää samalla talojen numeroita, koska olimme merkanneet karttaan myös kauempana olevia liikkeitä, mutta emme tienneet mihin suuntaan numerot suurenivat. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että pisimpien teiden päästä päähän kulkeminen ei olisi hyvä idea ja olimme liian pihejä käyttääksemme julkisia kulkuvälineitä.
Joka tapauksessa bongasimme matkalta paljon mielenkiintoisia rakennuksia, joten kiertely ei mennyt hukkaan.Ostoskeskus löytyi, mutta mysteerikaupan hintataso oli sen verran korkealla, että jätimme kankaat suosiolla rulliinsa ja lähdimme kohti vanhaakaupunkia. Puhuin eräässä aiemmassa merkinnässäni taidekaupasta, josta olen ostanut akryylimaaleja. Sen lisäksi että kiertelimme katselemassa taloja, kirkkoja ja kiviaitoja, yritimme löytää sen nimenomaisen kaupan. Pienen kiertelyn jälkeen onnisti, mutta vaikka liike oli paikallaan, sieltä sai enää pelkkiä maalauksia - ei taidetarvikkeita. Pitää siis etsiä toinen liike. Tuolla reissulla se ei vielä onnistunut, koska kaikki listaan merkkaamani kaupat olivat sen verran kaukana, ettemme olisi jaksaneet lähteä niihin (emmekä varmaan olisi ehtineetkään - monet liikkeistä menivät lauantaina aikaisin kiinni).

Seuraavat kuvat ovat reitin varrelta. En ole ihan varma kaikista kaduista, mutta taidekauppa sijaitsi Nunnella ja vaelluksemme päättyi Vapaudenaukiolle.

Muistaakseni joskus seitsemän maissa etsiydyimme takaisin majoitukseen. Loppu ilta kului teen, mantelikakun ja YLEn luontodokumentin parissa.

Lähdimme sunnuntaina heti aamusta takaisin KangaDzungelille, koska meidän piti luovuttaa huone muistaakseni yhdeltä. Vertailimme kankaita ahkerasti tulostettuihin referenssikuviin, vietimme kaupassa hyvän aikaa ja lähdimme tyytyväisinä majoitukseen hakemaan tavaroitamme.
Edelliset kuvat on otettu kankaanhakureissulla, loput sen jälkeen kun olimme käyneet noutamassa tavaramme. Kävelimme vanhakaupungin läpi satamaan päin.
 Tässä poistuimme vanhastakaupungista.


Vielä yhdet portaat, ja sitten mahdollisesti siisteimmät rakennelmat koko reissulta. Näille on pakko päästä kuvaamaan joskus, pitäisi vain keksiä sopivat asut.


...mmmitä.
Toivottavasti eivät ole purkamassa tätä vähään aikaan. Siellä oli vähän kauempana työmaajuttuja, mutta piipussa luki jotain suojelukohteesta. Aivan vieressä sijaitsi Linnahall, jota olimme katselleet lauantaina kauempaa. 

Se vain... jatkuu ja jatkuu...

...ja jatkuu... Anteeksi kuvan kummallinen muoto, yritin yhdistää kuvat niin, että rakenne pysyisi suht' selvänä.

Vähän yksityiskohtia. Jokin post-apocalypse-photoshoot y/y?
Ja sitten piti raahautua takaisin matkatavaroiden kanssa...

Linnahallin vieressä sijaitseva Tallinkin rakennus, joka myös näytti ihan jännältä. En kyllä tiedä tykkäisivätkö hyvää, jos tuonne menisi kuvailemaan cosplayta...

Tässä vaiheessa kamerasta loppui akku ja meidän oli suunnattava kohti satamaa. Koukkasimme kaupan kautta ostamassa evästä, mukaan tarttui myös kaulahuivi josta askartelen ehkä jotain. Tai sitten vain pidän sen huivina.

Kaikkiaan ihan hedelmällinen reissu. Löysimme paljon kivoja kuvauskohteita ja ostoksiakin tuli tehtyä sen verran, että kannatti lähteä.


Siinä vielä saalis (miinus suklaat, jotka äiti ehti syödä ennen kuvan ottamista). Kankaita, vetoketjuja, nauhaa, solkia ja kaulahuivi. En nyt jaksa muistaa kaikkien metrimääriä tai hintoja, mutta mm. tekonahan (alin, tumma) nappasin palalaarista ja sillä oli kilohinta, joten maksoin siitä euroissa ehkä parikymmentä senttiä.
....

Se siitä. Loput ja muokkaamattomat matkakuvat voi käydä katsomassa täältä (aika paljon lisää mm. kirkkoja), jos jokin osoite kiinnostaa niin kysykää ja voin yrittää selvittää sen.

3 kommenttia:

 1. VIHDOIN eiku. Littu Myy ja berskerker-muumi!

  Kiitos kyllä matkaseurasta ja kestämisestä, oli kovin muikeaa. Tällä kertaa löysin itsellenikin jotain hyödyllistä, ja seuraavalla kertaa yritetään päästä Abakhaniinkin ajoissa. Täytyy myös selata lisää KangaDzungelin pitsejä, paljon parempi valikoima niitä kuin jossain Eurokankaassa. Mysteerikauppa oli muuten Kangas ja Nööp~ :3

  Oli kyllä hyvin hedelmällinen reissu, sydäntä jäivät lämmittämään eritoten kaikki AC-henkiset seinät ja Linnahaal - toivottavasti eivät päätä purkaa sitä. Toivottavasti päästäisiin joskus vielä kunnon kuvausreissulle hyvän porukan kanssa, ja saataisiin sama majapaikka, oli sen verran tilava ja hyvällä paikalla (se on aika usein varattu syystä ihmisten viinareissut).

  VastaaPoista
 2. Aijaijai kun Tallinna näyttääkin varsin kivalta kuvauskohteelta~ ;3; On kavereiden kanssa tultu puhuttuakin että voisi joku kaunis kesä mennä kunnon porukalla pitemmällekkin reissulle Tallinnaan nimenomaan ostoksille ja kuvaamaan. Täältä vähän pohjoisemmasta se on vaan pikkaisen työläämpää. 8'<

  VastaaPoista
 3. lefrin: Kiitos itsellesikin matkaseurasta ja organisoinnista! Seuraavalla kerralla sitten vähän isommalla porukalla. :3
  Aa! No, aika lähellä oli (ja eikös nööp tarkoita nappia...)! Tattis selvennyksestä. o7

  Biitti: Voin uskoa, oli vähän säätämistä nimittäin täällä etelänkin päässä. :c Toivottavasti pääsette reissuun joskus, oli nimittäin ehdottomasti sen arvoista!

  VastaaPoista