maanantai 13. syyskuuta 2010

Herätys, harrastajat!

Näen itseni enemmän seuraajana kuin johtajana. Sanon ystävilleni, että olen korva, en suu. Minun on joskus vaikea tehdä päätöksiä ja otan tietyistä asioista paljon enemmän stressiä kuin minun pitäisi - erityisesti, jos olen vastuutehtävässä. En pidä konflikteista, joten liian usein pyrin välttämään niitä pysymällä hiljaa. Varhaisteininä minulla oli vaihe, kun ajattelin ettei minulla yksinkertaisesti ollut mielipidettä mistään asiasta, sillä halusin pysyä mahdollisimman neutraalina. Vielä myöhemminkin olin mielipiteistäni ja niiden ilmaisemisesta hyvin tarkka, sillä ajattelin ettei sanomisillani ollut paljoakaan painoarvoa - mitäpä minä olisin tiennyt, pahainen nyyppä jonka kaikilla keskustelutovereilla olisi varmasti enemmän ikää, kokemusta, kielellisiä lahjoja ja joiden mielipiteet olisivat siis varmasti paljon parempia, kuin omani. Toisinaan tunsin, että muut olivat jo sanoneet sanottavani paremmin kuin siihen itse pystyin ja jäin siksi sivummalle.

Minulla oli myös typerä tapa yhdistää mielipiteen arvo lahjakkuuteen - tosin vain omalla kohdallani. Kuuntelin muita auliisti vaikkeivät he olisikaan olleet kädentaitojensa kanssa aivan samalla tasolla joidenkin muiden kanssa tai eivät välttämättä olisi edes harrastaneet koko touhua, mutta jos joku ompeli kanttinauhat minua paremmin tai hänen kynänjälkensä oli taidokkaampaa, ajattelin automaattisesti, että hänen mielipiteensäkin oli parempi ja alistuin omani kanssa.

Onneksi ihminen kasvaa.

Muistan, kun olin ensimmäisiä kertoja tekemisissä sellaisten cosplayaajien kanssa, joita katsoin silmät loistaen ylöspäin. Minulta kysyttiin, miksi olin niin hiljainen ja vastasin, etten oikein tiennyt mitä sanoa sellaisten super-ihmisten keskellä. Sain takaisin huvittuneita viestejä ja ymmärsin, että upeidenkin pukujen sisällä on vain ihmisiä (vaikka myönnettäköön, että ujostelen edelleen välillä pahastikin sellaisia henkilöitä, joita en tunne niin hyvin).

Nykyään ymmärrän, että minulla on täysin samat oikeudet mielipiteille kuin heilläkin, joiden keskusteluihin en ennen uskaltanut ottaa osaa. Mielipiteeni on hyvä niin kauan, kun osaan perustella sen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että minun olisi järkähtämättä pysyttävä omassa mielipiteessäni; on parempi katsoa asioita useammasta näkökulmasta ja ottaa huomioon toistenkin keskustelijoiden pointit. En koe olevani hirveän hyvä väittelijä enkä aina osaa ilmaista ajatuksiani niin selkeästi kuin haluaisin, mutta internet-kommunikoinnissa on se hyvä puoli, että vastauksiaan voi miettiä ja muotoilla pidempään kuin kasvokkain puhuessa.

Suomen cosplayskenessä on jo pitkään ollut puhetta harrastajien hajanaisuudesta. En ole aiemmin juuri kiinnittänyt tähän huomiota, sillä olen menneinä vuosina verkostoitunut suhteellisen hyvin ja pysynyt edellämainituista sokeana. En rehellisesti sanottuna edes halunnut uskoa niidelin kirjoitukseen cosplayaajien tyhmyydestä (pinnallisuutta ja kaksinaamaisuutta en kommentoi), ennen kuin sain epäaloitteisuudesta omakohtaista kokemusta.

Liityin reilu kuukausi sitten deviantARTin suomalaisille cosplayaajille tarkoitettuun ryhmään, yhteisöön yhteisön sisällä. Ylläpitotiimillä ei tuntunut olevan kauheasti aikaa hoitaa asioita, joten tarjouduin auttamaan paikkojen järjestelyssä, koska minusta on kivaa olla hyödyllinen. Ryhmällä ei ollut esimerkiksi kunnon sääntöjä, joten suuntasin ensimmäisenä kulkuni adminien omalle keskustelualueelle katsomaan, josko siellä olisi käynnissä jonkinlaista suunnittelua. Järkytyin hieman; kovasti oltiin lupailtu aktiivisempaa yhteisöä, mutta ainoan keskustelun viimeisin viesti oltiin kirjoitettu viime maaliskuussa ja viimeisimmät käynnit alueella oltiin tehty toukokuussa. No, päätin tästä huolimatta olla itse edes hiukan aktiivinen ja aloitin kaksi keskustelua siitä, mitä ryhmän eteen voisi tehdä. Ryhmän tämänhetkinen johtajajäsen oli ainoa, joka otti keskusteluihini kantaa.

Ihmiset, huhuu! Ei teillä ole niitä hienoja titteleitä vain näön vuoksi! Olen oppinut kantapään kautta, etteivät nettiyhteisöjen jäsenet ole kovin aktiivisia, jos heillä ei ole ketään näyttämässä esimerkkiä. Haluaisin edelleen, että #Finnish-Cosplayers olisi muutakin kuin paikka, jonne jokainen spämmää cosplaykuviaan pahimmassa tapauksessa edes katsomatta muiden kuvia, mutta ihmisten aktiivisuustasoa on vähän hankalaa nostaa yksin. Onneksi edes jotkut jäsenistä ovat osoittaneet aktiivisuuttaan myös keskustelemalla.

Toinen minua kuohuttava seikka liittyy edellisessäkin entryssäni mainostamaan keskusteluun siitä, mitä Suomen cosplayskene voisi netissä vielä kaivata. Minulla ei ole varsinaisesti mitään pakottavaa tarvetta tuoda kaikkia harrastajia yhteen, mutta pidän Cosplay.fi-sivuston ajatuksesta. Olisi paljon kätevämpää, jos kaiken tarvittavan löytäisi yhdestä paikasta ja etsin mielelläni mm. Cos.comista ihmisiä, jotka ovat olleet kanssani samoissa tapahtumissa. Selaan suomalaisten pukuja silloin tällöin muutenkin huvin vuoksi.

Cosplay.com toimii asujen listaamiseen, mutta se ei minusta ole kuitenkaan paras paikka kotimaisen skenen yhdistämiseen juuri sen tähden, että se on maailmanlaajuinen sivusto. Kotimaisia harrastajia ja tapahtumia on välillä hankala löytää kaiken kirjon seasta, puhumattakaan siitä, että Cos.com ei edes listaa kaikkia tapahtumia (menneiden vuosien tapahtumia ei käsittääkseni voi edes lisätä ja mm. Ropeconia ei löydy, vaikka olen sitä sinne ehdottanut - muut ehdottamani tapahtumat on kyllä lisätty, mutten tiedä johtuuko se minusta vai siitä, että joku muukin on lisännyt ne sinne). Kaikki suomalaiset harrastajat eivät tahdo tehdä tunnusta; esteenä voi olla esimerkiksi kielimuuri, paine siitä, että kuvat ovat varmasti näkyvissä koko maailmalle tai se, ettei sivusto yksinkertaisesti toimi (itse en pysty aina lähettämään yksityisviestejä, helpdeskin sähköpostiosoite heittää takaisin virheilmoitusta ja foorumeiden apuosiostakaan ei ollut hyötyä, kun moderaattoreilla ei ole aikaa vastata kaikkiin viesteihin).
 Aniki-foorumeiden laajentamistakin on ehdotettu, mutta sekään ei tässä tapauksessa minusta toimisi, koska foorumit eivät lähtökohtaisesti keskity cosplayhin ja olisi jotenkin epäreilua venyttää cosplay muiden aiheiden yli.
Irc-galleria ei toimi, sillä vaikka siellä on paljon harrastajia, enemmistö on muita ihmisiä. Keskustelua on hankala seurata, kun kaikki teksti on yhdessä paikassa ja ihmiset puhuvat ristiin ja päällekäin - puhumattakaan siitä, mitä kuvia on yhteisöihin luokiteltu tai jätetty luokittelematta.

Suomalaisten cosplayaajien ~omaa sivustoa~ ei kuitenkaan ole järkevää lähteä toteuttamaan, jos kiinnostuneita ei ole tarpeeksi. Seurauksena voisi olla taas epäaktiivisuuden noidankehä; pienessä yhteisössä kukaan ei jaksa olla aktiivinen jos kukaan muukaan ei ole, eikä kukaan näytä esimerkkiä jos kaikki vain istuvat ja tuijottavat tyhmänä näyttöä. Näin kävi Suomi-cgl:lle ja joku voisi kysyä, onko millään mulla yhteisöllä mahdollisuuksia menestyä kun sillä ei ollut, mutta sanoisin, että Cos.comin kaltainen formaatti on ihmisille paljon kuvalautaa tutumpi. Itsekin kokeilin Suomi-cgl:ää hetken, mutta sen käyttäminen oli hankalaa enkä hirveästi pidä anonyyminä keskustelemisesta, kun keskustelusta tuntuu tulevan paljon herkemmin aggressiivista.

Mistä siis tarvittavat noin nelisenkymmentä kiinnostunutta? Lähdin liikkeelle mainostamalla keskustelua #Finnish-Cosplayersissa. Muutama ilmaisi kiinnostuksensa deviantARTin puolella, toivottavasti joku eksyi Anikin foorumeillekin asti (sillä mainostuksestahan ei kauheasti ole hyötyä, jos alkuperäinen keskustelun aloittaja ei tiedä kiinnostuneista). Muistin, että Irc-gallerian cosplay-yhteisössä on jäseniä yli 800, joten heitin linkkiä seuraavaksi sinne ja ajattelin sinisilmäisenä, että neljänkymmenen kiinnostuneen löytäminen voisi olla hyvinkin mahdollista.

Toisin kävi. Ymmärrän, etteivät kaikki jäsenet taatusti seuraa kommentteja, mutta yhteisössä on ennenkin saatu vuorokauden aikana useampi sivu tekstiä. Nyt vain muutama ihminen kommentoi ideaa, sitten keskustelu oli taas vanhoilla linjoillaan; valitettiin conkuvien viipymistä ja pyydettiin apua kokeneemmilta.

Ihmiset hei. Eikö teitä ihan oikeasti muka kiinnosta keskustella jostain vähän isommasta aiheesta? En sano, että kaikkien pitäisi tukea ideaa (yksi negatiivinen kommentti tuli ja minusta se oli hienoa, koska kohtaavista mielipiteistä saa aikaan keskustelua ja joskus uusia ideoitakin) tai että galtsuyhteisössä avun pyytäminen olisi pahasta. Minua ärsyttää, että eräs jo mielettömästi skenen eteen tehnyt ihminen heittää Anikin foorumeilla ihan toteutuskelpoisen idean, antaa sen valmiina hopeatarjottimella, ja sitten suurin osa ihmisistä tuntuu vain pyörittelevän peukaloitaan.

Eivät asiat muutu, jos niille ei tehdä jotain! Ja juuri nyt asioiden eteneminen vaatisi sitä, että porukka ottaisi itseään niskasta ja kirjoittaisi mielipiteensä julki. Kirjoitin alkupuolen rantin mielipiteistä siksi, että pelkään harrastajissa piilevän hirveästi ihmisiä, jotka ajattelevat samalla tavoin kuin minäkin ajattelin en-edes-kovin-kauan-sitten, eivätkä siksi uskalla tai halua sanoa mitään. Teidän mielipiteidenne ei tarvitse olla hienojen sivistyssanojen kirjomia eikä teidän missään nimessä tarvitse olla samaa mieltä, mutta ottaisitte asioihin edes kantaa.

8 kommenttia:

 1. Suurin ongelma cosplay.fi:ssä on se, että jonkun pitäisi koodata se. Pidän ideaa hyvänä, mutta en tiedä yhtäkään cosplayharrastajaa, jolta löytyisi tarvittavat koodivelhon taidot. Jostain samankaltaisesta saitista oli puhetta jo joskus aikojen alussa, mutta se kaatui siihen, että koodaajia ei ollut tai cosplayaihe ei kiinnostanut kooditaitoisia niin paljon, että olisi riittänyt aikaa ja energiaa jonkun ison sivuston vääntämiseen tyhjästä. :/

  VastaaPoista
 2. Hui: No tuo on kieltämättä aika iso ongelma. :/ Minäkin tunnen lähinnä porukkaa, joka ymmärtää kyllä html-kieltä, mutten menisi takuuseen minkään isompien ja vaativampien juttujen osaamisesta jotka sivusto tarvitsisi toimiakseen.
  Harrastajakunta on kuitenkin kasvanut paljon, joten jos asiasta ei ole ollut pitkään aikaan puhetta, jostain saattaisi putkahtaa joku tarpeeksi taidokas? Se tosin vaatisi taas sitä, että porukka olisi vähän aktiivisempaa. Ehkä jossain onkin joku osaava, mutta hän ei tiedä että häntä tarvittaisiin. Jokuhan ne conienkin sivut koodaa (tosin en tiedä, putoavatko nämä henkilöt siihen "cosplay ei kiinnosta tarpeeksi" -kategoriaan).

  VastaaPoista
 3. Mainiota tekstiä!

  Itsekkin joskus olen yrittänyt pitää anime-foorumia pystyssä, mutta edes parin kaverin kanssa se ei toiminut, saati sitten tällaisen yhteisön, joka on ihan palasina. Eli kannatan tätä aktiivisuus liikettä! Kuitenkin se muuttuu vaikeaksi jo siinä vaiheessa, kun kaikki mitä ajattelee on jo sanottu. Joko omalta taholta tai muiden. Ei kovin ole mielekästä toistaa samaa.

  Aniki on niin järjettömän suuri yhteisö, että sekin häiritsee pelkän cosplay-alueen toimintaa. Ihmisistä ei aina tiedä ovatko he oikeasti sitä "cosplay-porukkaa" vai vain ohimennen kommentoimassa (saati että edelliset viestit viitsittäisiin lukea). Ja siksi kannatan myös tätä Cosplay.fi-ajatusta. Itse olen jo heti alussa käynyt ääneni laittamassa poll'n.

  VastaaPoista
 4. Itseäni suomalaisessa cospaussivustossa epäilyttää lähinnä se, että siitä tulisi vain Anikin ja Cos.comin jatke sekä yksi pieni piiri lisää. Jos siitä sen sijaan saataisiin aktiivinen, keskusteleva yhteisö - mukaan lukien se jossain vuoren uumenissa piileksivä rakentava kritiikki -, niin mikäs siinä! Itse en tosin ole mikään koodinero, muuten kyllä tykkään tunkea nokkani asioiden järjestelyyn.

  Anonyymit voisi myös todellakin jättää pois, siitä seuraa vain itkua ja hampaiden kiristystä. Itse viihdyn muutenkin huonosti minkään valtakunnan foorumeilla kirjoittamassa, joten kuvalauta ei todellakaan saanut taholtani lämpimiä ajatuksia joidenkin vähemmän ystävällisten anonyymien kommenttien vuoksi.

  VastaaPoista
 5. Kuulostan nyt vähän kaksinaismoralistilta, kun on niidelin kanssa tullut tästä aktiivisuusaiheesta tullut riehuttua. En haluaisi ampua hyviä ideoita alas suoralta kädeltä, mutta. Conien sivut ovat huomattavasti yksinkertaisempia tehdä kuin iso yhteisösivu, joka on luultavasti kuukausien homma sellaisellekin, joka oikeasti osaa (toisin sanoen koodailee ostoskorijärjestelmiä yms työkseen).

  Heitän idean. Hiukan helpompi ratkaisu kuin tyhjästä yhteisösivun taikominen olisi käyttää jotain forumisoftaa. Näihin saa liitettyä vaikka mitä, lolitaforumi Enfant Terriblellä on forumin kyljessä galleria täynnä kuvia kommentointimahdollisuudella (näkyy vain sisäänkirjautuneille). Verrattuna oikeaan fiiniin yhteisösivuun kuten coscomiin/facebookiin/galtsuun Terriblen ratkaisu on vähän mallia karvalakki, mutta sen nyt ainakin voi toteuttaa kohtuullisella vaivalla ja html+php-taidolla kun forumisofta on jo olemassa.

  VastaaPoista
 6. Fukka: Hyvä jos miellyttää. :>

  Olen itsekin ollut kerran jäsenenä jollakin ”erillisellä” suomalaisella cosplayfoorumilla, mutta se kuoli hyvin nopeasti mainostuksen puutteen, paikan pienuuden ja porukan epäaktiivisuuden takia. Toistan itseäni, mutta jäsenet eivät oikeasti jaksa olla aktiivisia, jos ylläpito ei ole näyttämättä esimerkkiä.

  Luca: Juuri siksi haluaisin ihmisten ilmaisevan omaa kantaansa enemmän. Anikin puolella yksityisille ihmisille tarkoitetut vastaukset pyydetään lähettämään yksityisviestinä/editoimaan omaan edelliseen viestiin, joten kukaan ei sano muuta kuin omat ajatuksensa eikä välttämättä edes yritä ottaa kontaktia muihin kuin aloitusviestin kirjoittajaan. Ymmärrän kyllä miksi näin on (iso foorumi, paljon käyttäjiä, turhat viestit vievät tilaa etc.), mutta se ei mielestäni kannusta hirveästi aktiivisempaan keskusteluun. Cosplaylle rajatulla sivustolla näin ei välttämättä tarvitsisi olla, koska aihe olisi rajatumpi.
  Ihmisten pitäisi myös oppia pois tietyistä ennakkoluuloista. Vaikka näyttäisi siltä, että joillain henkilöillä on hirveä insidejoukko johon ei muita huolita, asia ei välttämättä ole näin.

  Hui: Toki minä tuon ymmärrän. :> Olen ylläpitänyt henkilökohtaisia kotisivuja kohta seitsemän vuotta ja vaikka sekin koodi on ihan peruskauraa, esimerkiksi pelkän ulkoasun tekemiseen saattaa kulua yli viikko. Kun sisältöä ei ole valmiina lainkaan, aikaa menee ehkä nelinkertaisesti. Olisikin niin helppoa, voisin tarjoutua koodaamaan sivuston itse...

  Ideasi kuulostaa omaan korvaani itse asiassa varsin hyvältä. En ole Enfant Terriblen jäsen joten en tarkkaan tiedä millaista systeemiä tarkoitat, mutta jos joku on jo onnistunut toteuttamaan foorumi+galleriasysteemin toimivasti, miksi keksiä pyörää uudestaan. Ja jos oikein kunnianhimoisiksi halutaan ryhtyä niin voihan kaikkia hienouksia kehitellä myöhemminkin - parempi se olisi joka tapauksessa lähteä yksinkertaisemmasta versiosta ja parantaa ajan myötä käyttäjäkunnan kasvaessa, kuin nähdä hirveä vaiva isoon sivustoon jos sille kuitenkin kävisi niin, että alun innostuksen jälkeen porukan aktiivisuus kuolisi.

  VastaaPoista
 7. Jos cossaisin, olisin messissä.

  Tämä on hieno kirjoitus siksi, että tuo sama pätee oikeasti ihan kaikkeen harrastetoimintaan. Sitä tuntee itsensä ihan idiootiksi, kun lähtee kyhäämään ties mitä animekerhoa tai yhteistä conireissua tms. eikä kukaan lähde messiin, vaikka kiinnostusta olisikin. Ja oman mielipiteen sanominen ääneen, se on asia, mikä mielestäni ihmisten tulisi opetella ihan elämässä yleensä. Toisaalta, sitä on ehkä väärin odottaa aralta/epävarmalta ihmiseltä, kun niin usein kuitenkin saa paskaa niskaan siitä, että uskaltaa sanoa vastaan jollekin ns. "yli-ihmiselle" (he kun harvemmin ovat oikeasti yli-ihmisiä, mutta saattavat toisinaan luulla olevansa).

  VastaaPoista
 8. Wolf: Kiitoksia mieltä lämmittävästä kommentista, hyvä tietää että kirjoituksen perimmäinen tarkoitus ei hukkunut kaiken Cosplay.fi:stä meuhkaamisen alle.

  Minusta on kauhean surullista, ettei porukka uskalla puhua. :c Osaan kyllä samaistua siihen, tunsinhan pitkään itsekin samanlaista arkuutta "paremman" mielipiteen omaavia ihmisiä kohtaa. Toisaalta pitää muistaa, että jos eroavan mielipiteen esittää, saa luultavasti vastaukseksi samalla mitalla takaisin. Eriävä mielipide kuitenkin on harvemmin henkilökohtainen hyökkäys ja joskus se "yli-ihmisyyskin" voi olla enemmän katsojan silmissä, kuin henkilössä johon yli-ihmisyyden määrite kohdistuu.

  VastaaPoista