sunnuntai 22. elokuuta 2010

Digitaalinen kauneusleikkaus 1/2

Lirlys ehtikin jo kirjoittaa cosplaypiireissä paljon keskustellusta aiheesta, eli kuvien jälkikäsittelystä (tunnettu myös nimellä shooppaaminen/photoshoppaaminen), mutta koska itsellänikin on tästä varsin vahvat mielipiteet, halusin avautua myös omasta näkökulmastani. En näemmä taaskaan osaa tiivistää ajatuksiani tarpeeksi, joten keskityn ensimmäisessä osassa siihen mitä saisi/ei saisi tehdä (siis minun mielestäni) ja jatko-osassa yritän antaa enemmän vinkkejä siitä, miten kuvia voi muokata. Suosittelen kyllä ehdottomasti lukemaan nuo Lirlyksenkin entryt, etenkin jälkimmäisessä tekstissä esitelty Selective Color on varsin kätevä työkalu.

Tahtoisin erityisesti tämän entryn kanssa painottaa, että mielipiteet ovat omiani enkä missään nimessä yritä käännyttää ketään ajattelemaan samalla lailla. Yritän pitäytyä tuomitsevasta tekstistä, mutta pahoittelen jo etukäteen siltä varalta, että kirjoitus menisi ranttaamisen puolelle.

Päällimmäisin asia, mikä minua kuvien photoshoppaamisessa häiritsee tiivistyy hyvin tähän vastaani tulleeseen entryyn. Tiedostan, että nyt ollaan internetissä ja kuvien leviämistä ei voi täällä estää, mutta minusta tuollainen kuvien "parantelu" on hirveän epäkunnioittavaa kuvien kohteena olleille ihmisille, niin ulkonäkökeskeistä kuin tämä harrastus onkin.
Jotkut muokkaavat kuvansa tuohon tapaan itse, enkä aio puuttua siihen vielä sen enempää, koska kukin taaplaa tyylillään jne. Itse en kuitenkaan halua, että minusta otettuja kuvia lähdetään muokkaamaan noin paljon ilman lupaani. Kyllä minä tiedän, että olen muodoiltani pyöreä ja että minulla on kasvoissani enemmän luomia kuin yhdelläkään cosplayaamallani hahmolla, mutta siltä minä näytän! Ja vaikka cosplayatessa onkin tarkoitus näyttää hahmolta, haluan saavuttaa sen puvun ja maskeerauksen avulla - en digitaalisesti. En koskaan tahdo joutua sellaiseen tilanteeseen, että joku katsoo jotain cosplaykuvaani netissä, näkee minut sen jälkeen livenä ja toteaa itsekseen, ettei tuo asu sittenkään ollut niin hieno tai kantaja niin kaunis kuin kuvissa. Haluan wow-faktorin pysyvän suurempana nimenomaan silloin, kun asua pääsee tarkastelemaan lähempää.

Toisaalta olen sitä mieltä, että ennen kuvan julkaisemista sitä myös pitää muokata. Vähintään kuvan koon ja kenties pieni väritasapainon säätö riittää, sillä on äärimmäisen rasittavaa selata esimerkiksi deviantARTista sellaisia kuvia, jotka täyteen resoluutioonsa ladattuina täyttävät koko näytön. Hirveän suurta kuvaa on vaikeampi hahmottaa ja pikselit tiivistyvät kutistettaessa, jolloin kuva näyttää terävämmältä.
Kannattaa myös vähän katsoa, millaisia kuvia nettiin lataa - kymmenen samasta tai vain hiukan erilaisesta kuvakulmasta otettua kuvaa näyttää auttamatta tylsältä ja laittaa katsojan ajattelemaan, ovatko kaikki tosiaan tarpeellisia. Hyvin rakeisia kuvia ja huonossa valaistuksessa otettuja kuvia kannattaa ehdottomasti välttää, koska huono kuva saa hyvänkin puvun näyttämään huonolta. Kaikilla ei ole varaa superjärkkäreihin, mutta tavallisella digipokkarillakin voi ottaa ihan hyviä kuvia, jos käyttää vähän mielikuvitusta ja jälkikäsittelee niitä sopivasti. Ei kuitenkaan liikaa! Hyvän muokkauksen ei pitäisi pompata silmille, ellei se ole toivottu efekti.

Vähän erilainen Hetalia-kuva. Vasemmalla alkuperäinen, oikealla muokattu - kuvan säätöarvoja on hienosäädetty, siihen on lisätty kehykset ja sen kokoa on pienennetty, ei sen kummempaa. Kamerana Canon Digital IXUS 40, mallina Pablo.

Värienkin kanssa kannattaa kuitenkin muistaa, että liika on liikaa. Pahimpana esimerkkinä toimii varmaankin kontrastin liiallinen lisääminen, josta Lirlyskin puhui omissa entryissään. Mieleni tekee kirkua aina, kun näen kuvan, joka näyttää tältä:
"Hihhei, kukaan ei erota kasvonpiirteitäni koska olen niin puhkipalanut. 8D"
...
Oikeasti, näyttääkö tuo jonkun mielestä muka hyvältä?

Tietyissä kuvissa - jos ympäristön on esimerkiksi tarkoitus olla hyvin valoisa - suuri kontrastikin voi toimia, mutta sen kanssa kannattaa olla varovainen. Kaikkea voi kokeilla, mutta yleensä hyvä nyrkkisääntö on, ettei mikään saisi palaa puhki.
Toinen inhokkini on epämääräinen hehku, jonka huono muokkaus voi saada aikaan. Esimerkkiä voi katsoa hiukan ylemmän kuvan käsistä. Vielä ärsyttävämmältä photoshop-hehku näyttää esimerkiksi mallien kasvoissa tai hiuksissa. Photoshopin layereillä ja niiden asetuksilla saa toki leikkiä, mutta esimerkiksi kuvan päälle lätkäisty Hard Light -efekti ei yksinkertaisesti näytä sellaisenaan hyvältä.

Jälkikäsittelen omia kuviani yleensä siis hyvin vähän, olin sitten kuvaaja tai malli. Jos minua valokuvannut tahtoo muokata kuviani, annan hänen muokata ja joskus pyydänkin muokkausta, jos satun olemaan laiskalla päällä enkä ala nillittää, vaikka kuvaan olisi tehty enemmän muutoksia kuin mitä itse olisin tehnyt. Näyttäähän se vähän kummalliselta, jos osaa kuvista on muokattu enemmän kuin toisia, mutta olen asian kanssa sinut niin kauan kun en näytä täysin vieraalta ja muokkaus on luonnollinen. Esimerkiksi ihon tasoittamista en vastusta, jos se ei saa minua näyttämään kumiselta. En kuitenkaan halua missään nimessä, että esimerkiksi kehoni muotoja aletaan muokata, koska no...

LAAMA.
Photoshopista löytyy eräs työkalu, jolla kuvaa voi venytellä eri tavoin. Joka ikinen kerta kun huomaan jonkun käyttäneen sitä, mieleeni hiipii tuo yllä näkyvä kuva (jonka muokkasin joskus sokerihumalassa) ja mietin, miksi ihmeessä kukaan haluaisi näyttää tuolta. Kehon muokkaamisella voi olla myös muita karuja seurauksia, kuten se, että anatomia rikkoutuu eikkä vartalo enää yksinkertaisesti näytä toimivalta.

Tähän mennessä olen puhunut lähinnä cosplayaajan, eli henkilön muokkaamisesta. Puku on minulle cosplayssa pääasia, joten en mielelläni muokkaa sitä ollenkaan. Tietysti kuvan väritasapainon mukana itse puvunkin väri muuttuu jonkin verran, mutta siihen se useimmiten jää. Sanon useimmiten, koska tähänkin sääntöön on poikkeuksensa. Jos esimerkiksi olosuhteet ovat olleet huonot ja se ainokainen hakaneula nyt sattui vilkkumaan sieltä vaikkei muuten näkyisi, sen piilottaminen on ihan okei. Esimerkin aika!

Alkuperäinen - muokattu.

Muokkasin pukua poistamalla gauntletista lumikökön, koska se häiritsi sisäistä harmoniaani. Muuten kuvaa on muokattu vain säätämällä värejä, jolloin kuvan yleisilme on muuttunut hiukan ja pakkasen aiheuttama puna on poistettu kasvoista. Rajasin kuvasta myös kiipeilytelineen pois (siksi alkuperäinen on noin kaksi pikseliä korkeampi, muokatussa kuvassa ei ole oikeasti kehyksiä).
 Sen sijaan en ole koskaan ymmärtänyt, miksi joitain pukujen osia tai jopa kokonaisia pukuja pitää piirtää päälleen, koska useimmiten se näyttää vain tyhmältä. Ymmärrän, jos tahtoo esimerkiksi kuvamanipulaation avulla kokeilla sopisiko joksikin hahmoksi, mutta se ei minusta ole enää cosplayta eikä sitä pitäisi siksi kutsuakaan.

 Kuvaajakrediitit: Saana, Kepa, Lirlys

edit 6.10.13: Poistin pienen pätkän tekstiä, koska koin ettei se ollut kovin hyvää journalismia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti